Modern design kan met mediawiki
Het afgelopen jaar is design een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het maken van software dat op het lijf geschreven is. Waar we eerst design aangeleverd kregen van de klant, hebben we het als optie in ons eigen proces opgenomen. Wij geloven dat we met een iteratief proces tussen design en software tot een betere en efficiëntere oplossing kunnen komen. Wiki's zijn niet alleen saaie pagina's vol met tekst.
Creatieve vrijheid met Bootstrap
Het Bootstrap framework in combinatie met Chameleon 2 geeft de vrijheid die nodig is om een goede balans te zoeken tussen het traditionele mediawiki en modern webdesign. Door bootstraps’ mobile first principe is het mogelijk om een progressive web app te ontwikkelen dat op elk apparaat goed uit de verf komt.
Bootstrap is in tegenstelling tot veel andere frameworks front-end only, dat betekent dat het zich alleen bezig houdt met de indeling en het visuele aspect van een website. Andere frameworks zoals Angular of Vue nemen ook een deel van de back-end op zich. Wat voor ons overbodig is aangezien onze back-end draait op het krachtige MediaWiki.
Mediawiki als progressive web app
www.zogewoon.nl en ook www.wikibase.nl zijn goede voorbeelden waar Mediawiki en design samenkomen. Daarnaast zitten we midden in het proces om tot een op maat gemaakt design te komen voor www.simplegov.com. Wat voor SimpleGov heel interessant zou zijn is de mogelijkheid om de wiki in te zetten als progressive web app. Een progressive web app is eigenlijk een normale website met functionaliteiten van een app. Een progressive web app is bijvoorbeeld in staat om notificaties te versturen en kan ook offline gebruikt worden. Dat wordt mogelijk gemaakt voor service workers.
Een service worker is een script dat de browser in de achtergrond draait, afgezonderd van de webpagina. Aangezien een service worker bestaat uit javascript is het mogelijk is om ook van wiki's progressive web apps te maken. Het voordeel van een progressive web app is dat er geen aparte app ontwikkeld hoeft te worden die de gebruiker vervolgens moet downloaden via een app store. De gebruiker hoeft alleen een bladwijzer op het thuisscherm te zetten en voila, een volwaardige app draaiende op MediaWiki.